Ondanks visuele beperking genieten van films dankzij Earcatch

Een jongen en een meisje zitten op een bank tv te kijken. De jongen heeft een telefoon naast zich liggen en een oortje in. Naast hem staat een blindengeleidestok tegen de bank. In de linkerbovenhoek staat een geel logo van Earcatch.

Geschreven door Steven Seedo | De Ware Tijd.

PARAMARIBO — Voor doven en slechthorenden is het al jaren gebruikelijk dat zij via ondertiteling kunnen lezen dat omgevingsgeluiden of muziekfragmenten hoorbaar zijn in een film. Dit voor een optimale meebeleving. Nog even wachten en dan geldt dit laatste ook voor blinden en slechtzienden, maar dan met ‘audiodescriptie’, die mogelijk wordt gemaakt met de app Earcatch.

Een stem beschrijft tussen de dialogen door wat er in beeld te zien is. Door deze extra uitleg is het verhaal veel beter te volgen. Elementen die beschreven worden zijn bijvoorbeeld personages, gezichtsuitdrukkingen, plaatsbepaling en ontwikkelingen in de verhaallijn. De in 2015 ontwikkelde app zorgt dus ervoor dat blinden en slechtzienden, zonder een detail te missen, volop kunnen genieten van films, series en voorstellingen, in de bioscoop, in het theater of thuis op de bank.

“Ik vroeg heel spontaan of het ook in Suriname en het Caribisch gebied zou kunnen werken, want daar praten ze ook Nederlands.”

– Fariel Soeleiman

Earcatch

Earcatch zal binnenkort in Suriname worden geïntroduceerd door Fariel Soeleiman, ex-toetsenist van de vrouwenrockgroep LipsStick. Dat zal zij doen door middel van een presentatie bij de Nationale Stichting Blinden en Slechtzienden (NSBS). Daarbij zal zij uitleg geven en demonstreren hoe Earcatch te gebruiken.

“Aanwezigen krijgen de gelegenheid om de app uit te proberen”, zegt een enthousiaste Soeleiman, die een bachelor of arts in musicology heeft. Ze arriveert maandag en komt speciaal hiervoor naar Suriname namens de Nederlandse Stichting Audiovisuele Toegankelijkheid (Savt) in samenwerking met de NSBS.

Voorkeur voor bioscoop

Ook andere organisaties, die zich bezighouden met blinde en slechtziende mensen, mogen haar benaderen voor een presentatie en demonstratie. Het allermooiste zou volgens haar zijn, de Earcatch-app te demonstreren in TBL Cinemas, zodat blinden en slechtzienden kunnen genieten van een bioscoopuitje met familie en vrienden door middel van audiodescriptie in Earcatch. “Er komen kosten bij kijken, zoals vervoer, consumptie en natuurlijk de filmkaartjes en daarvoor zoeken wij sponsoring of donaties. Ook vrijwilligers zijn welkom!” aldus Soeleiman.

Caribisch Gebied

Zij is sinds oktober vorig jaar communicatiemedewerker bij Savt. Daarnaast is ze redactie-assistent bij de Oogvereniging, een belangenbehartigingsorganisatie voor blinden en slechtzienden. “Na ongeveer een maand legde mijn werkgever de technische kant uit van de Earcatch-app en vroeg ik heel spontaan of het ook in Suriname en het Caribisch gebied zou kunnen werken, want daar praten ze ook Nederlands.”

Bij deze mogelijkheid had men niet bij stilgestaan, want de app wordt nu voornamelijk in Nederland en buurland België gebruikt. “Mijn werkgever zei dat ik organisaties in Suriname en het Caribisch gebied die zich inzetten voor blinden en slechtzienden, mocht vragen of ze interesse hebben in samenwerking met de stichting. Dat heb ik meteen gedaan en de Nationale Stichting voor Blinden en Slechtzienden was enthousiast.”

Internationaal

Soeleiman: “Het streven is om de app ruime internationale bekendheid te geven. Momenteel wordt ze ook kleinschalig gebruikt in onder andere Duitsland, Portugal en Ukraïne. Suriname en Curaçao zullen de eerste landen buiten Europa zijn die er kennis mee maken.” Earcatch wordt sinds juli 2022 in het theater gebruikt. Soeleiman gaat binnenkort ook aan de slag als audio engineer bij Soundfocus, het Nederlands bedrijf dat in samenwerking met Savt de audiodescriptie heeft ontwikkeld. “Naast mijn werk in loondienst ben ik ook actief als content creator voor diverse freelance opdrachten.”.-.