Geschreven door Key News Redactie.
Earcatch applicatie zorgt ervoor dat ook blinde en slechtziende mensen kunnen genieten van film en televisie, in de bioscoop of thuis op de bank door middel van audiodescriptie. Dat laat de Stichting Audiovisuele Toegankelijkheid weten in een persbericht.
Op 13 maart komt Fariel Soeleiman namens de stichting naar Suriname om de applicatie te introduceren aan de blinde en slechtziende gemeenschap in samenwerking met de Nationale Stichting Blinden en Slechtzienden (NSBS). Soeleiman is geboren en getogen in Suriname, is recentelijk afgestudeerd in Nederland en is nu werkzaam bij SAVT. Ze verblijft twee weken in Suriname om het project uit te voeren.
De applicatie maakt gebruik van audiodescriptie, dit maakt films en series toegankelijk voor mensen die slechtziend of blind zijn. Een stem beschrijft tussen de dialogen door wat er in beeld te zien is. Door deze extra uitleg is het verhaal veel beter te volgen. Elementen die beschreven worden zijn bijvoorbeeld personages, gezichtsuitdrukkingen, plaatsbepaling en ontwikkelingen in de verhaallijn.
Earcatch
De gratis app Earcatch bevat audiodescriptie voor een groot aantal (Nederlandse) films en televisieseries. De audiodescriptie is te downloaden en af te spelen via de app en synchroniseert automatisch met het geluid in de bioscoop of van je televisie of computer. Veel blinden en slechtzienden in Nederland maken hier al gebruik van om zo via een voice-over stem, via een koptelefoon, te horen wat er te zien is. Dit gebeurt uiteraard op de
momenten dat er geen dialoog is. Dankzij Earcatch is het audiodescriptie-aanbod gratis en makkelijk toegankelijk voor de gebruiker.
Gebruikers van Earcatch downloaden thuis het audiodescriptiebestand van de film of serie naar keuze op hun smartphone of tablet. Wanneer de film begint, start je het afspelen van de audiodescriptie. Door middel van geluidsherkenning zorgt Earcatch ervoor dat audiodescriptie en film precies synchroon met elkaar lopen. De gebruiker luistert via een koptelefoon of oortje naar de audiodescriptie. Zo kan de blinde en slechtziende gemeenschap van Suriname ook genieten van film- en televisieproducties.
Stichting Audiovisuele Toegankelijkheid
Stichting Audiovisuele Toegankelijkheid (SAVT) stelt zichzelf ten doel kunst, cultuur en media toegankelijk te maken voor mensen met een visuele of auditieve beperking. Deze stichting is in 2017 ontstaan vanuit de toenemende vraag naar toegankelijkheid van kunst, cultuur en media in Nederland. Tot op heden is film, televisie, theater en beeldende kunst meestal niet, of niet volledig, toegankelijk voor mensen met een visuele of auditieve beperking, waardoor zij noodgedwongen dingen moeten missen. Met behulp van nieuwe technologie zijn er inmiddels effectieve oplossingen te realiseren voor dit probleem. SAVT is het aanspreekpunt voor zowel aanbieders als gebruikers en is in staat om middels de apps Earcatch en Subcatch de toegankelijkheid van cultuur te vergroten. Hierbij zijn bewustwording en innovatie twee belangrijke pijlers.