‘Het is best interessant, maar ook een beetje raar’

Fariel maakt een praatje met twee jongens van het blinden centrum.

Earcatch-app geïntroduceerd in Suriname.

Tekst en beeld Ricky Wirjosentono | De Ware Tijd

PARAMARIBO — Rajiv Mahabir (15) en Alex Lee (16), twee vrienden met een gezichtsbeperking, hebben genoten van de filmvoorstelling in Theater Thalia. Ze behoorden tot een groep van zestien blinden en slechtzienden die voor het eerst in Suriname de Earcatch-app hebben gebruikt. Daarbij werd middels audiodescriptie, oftewel met behulp van beeldbeschrijving, de film ondersteund. Voor doven en slechthorenden is het al jaren gebruik dat zij via ondertiteling omgevingsgeluiden of muziekfragmenten in een film kunnen ‘lezen’.

Met de Earcatch-app kunnen blinden en slechtzienden op elk gewenst moment genieten. “Het is best interessant, maar tegelijk ook beetje raar. Je moet er aan wennen om de film te kunnen volgen. Mijn hersenen zijn meestal gefocust op één ding, maar dan hoor ik plotseling een stem en de film beschrijft het beeld. Het is wel goed”, deelt Lee zijn ervaring met de Ware Tijd.

“Met zij die er waren ben ik hartstikke tevreden, want zo kon ik individueel met hen bezig zijn.”

Fariel Soeleiman.

Mahabir is het met hem eens. Hij gaat regelmatig naar de film met zijn ouders en zegt dat hij door goed te luisteren kan volgen wat op het witte doek gebeurt. Voor hem hoeft de app niet. “Voor mensen die haar echt willen gebruiken, vind ik het wel een prima oplossing om een film te volgen”, vertelt hij.

De vijftienjarige zegt geïnteresseerd te zijn in ICT. “Ik hoop in de toekomst een Surinaamse app te maken die met deze kan concurreren”, lacht de tiener. Hij en Lee zijn er ingenomen mee dat er mensen zijn die aan de doelgroep denken.

Positief ontvangen door blinden en slechtzienden

Fariel Soeleiman (28) heeft de app in Suriname geïntroduceerd. Ze was woensdag aanvankelijk in TBL Cinemas met een andere groep, maar kort nadat de vertoning was begonnen ontstond er een technisch probleem; de geluidsinstallatie bleek te zijn doorgebrand. Besloten werd ook deze voorstelling te verplaatsen naar Thalia.

Samen met de Nationale Stichting voor Blinden en Slechtzienden in Suriname en Theater Thalia heeft ze een echte filmervaring voor de uitverkorenen mogelijk gemaakt. Ze is tevreden dat de app positief is ontvangen. Soeleiman: “Bij de eerste voorstelling in Thalia had ik meer mensen verwacht, maar met zij die er waren ben ik hartstikke tevreden, want zo kon ik individueel met hen bezig zijn. De doelgroep voor wie ik de app heb geïntroduceerd, is er enthousiast over. Ik denk wel dat de boodschap zich verder zal verspreiden.”

Zelf zal ze er dan niet bij zijn. “Ik zal het overlaten aan de Surinaamse gemeenschap, want ik moet terug naar het werk in Nederland. De Earcatch-app werkt ook via bluetooth op ‘oortjes’, waardoor de gebruiker die niet uit hoeft te doen om de oordopjes in te brengen.

Om de Earcatch-app te gebruiken is nodig een mobiele telefoon of een tablet. De app moet worden gedownload via de PlayStore en er moet een account worden aangemaakt. Voor het toevoegen van de app is wel toegang tot internet nodig. Daarna kan de app offline worden gebruikt. Dit is handig in bioscoopzalen of theaters waar het internet moeilijk toegankelijk is.

Bekendheid

Soeleiman is sinds oktober vorig jaar communicatiemedewerker bij Stichting Audiovisuele Toegankelijkheid. Daarnaast is ze redactieassistent bij de Oogvereniging, een belangenbehartigingsorganisatie voor blinden en slechtzienden. Ze heeft graag dat de app ruime internationale bekendheid krijgt. Momenteel wordt deze ook kleinschalig gebruikt in onder meer Duitsland, Portugal en Ukraïne. Suriname en Curaçao zijn de eerste landen buiten Europa zijn die kennis maken met Earcatch, die vanaf juli 2022 in het theater wordt gebruikt.