Mediatour: TABTO Group streeft naar compliance in Suriname

Een groep volwassenen in nette kleding lacht vooruit met hun handen voor zich gekruist.

MUTUAL EVALUATION REPORT van de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF)

Anno januari 2023 is zeker sprake van enige basis van Compliance bewustzijn in Suriname, doch uit het Mutual Evaluation rapport blijkt dat wij nog heel veel werk te verzetten hebben om money laundering, terrorisme financiering en proliferatie financiering tegen te gaan en een AML/CFT/CPF-raamwerk te ontwikkelen dat voldoet aan de hedendaagse internationale standaarden. Ook moet het bewustzijn van financiële en niet-financiële dienstverleners over hun eigen aandeel in dit raamwerk worden vergroot. Suriname zal worden gemonitord en is geplaatst in de Enhanced Follow-up Procedure van de Financial Action Task Force onder toezicht van International Cooperation Review Group (FATF-ICRG). Onvoldoende vooruitgang heeft ernstige gevolgen voor Suriname, met als ultieme consequentie blacklisting. Suriname krijgt de ruimte om te corrigeren en heeft 16 maanden de tijd om vraagstukken die nog niet in orde zijn, in orde te maken. Hiervoor is collectieve inspanning en nationale eenheid nodig.

Bekijk alle actualiteiten van TABTO Group NV via tabtogroup.com/actualiteiten.php.

Compliance in Suriname

Een man, een jonge dame, een vrouw en een oudere heer staan van links naar rechts, gekleed in nette kleding, en lachen naar voren.

De Kick-Off van het NCC2023 op 20 februari was een groot succes!!! Het congres startte met een serie aan inleidingen van diverse sprekers die een belangrijke bijdrage leveren aan het compliance klimaat, internationaal.

De eerste masterclasses waren druk bezocht, zowel fysiek als virtueel door diverse functionarissen uit het bedrijfsleven , staatsbedrijven en de overheid .

Na het welkomstwoord werden de inleidingen verzorgd door dhr. Roy Baidjnath Panday, Coordinator PIU Anti-Money Laundering Programma; Rakesh Adhin, Directeur Directoraat Toezicht Kredietwezen; Winston Wilson, Senior Partner TABTO Group NV, Jimmy Bousaid, Senior Financial Consultant en Macro-Econoom; en uit Nederland Harm Groot Kormelink, Client Director KYC Benelux.

Het Nationaal Compliance Debat

Gecompliceerde onderwerpen en grote belangen; dat werd duidelijk tijdens het Nationaal Compliance Debat waarbij prominente personen met elkaar hebben kunnen debatteren over de diverse onderwerpen en het publiek de gelegenheid heeft gehad om vragen te stellen en opmerkingen te maken.

Na een serie inleidingen van onder andere Robin Ferrier, Partner BDO Suriname NV, Catherine Griffith, Political Economic Chief US Embassy, Sherida Mormon, Directeur Vereniging Surinaams Bedrijfsleven, Chandra Rampadarath, Countrymanager Grant Thornton Dutch Caribbean en Sandy Cameron, President-directeur NOBbank, begon het Nationaal Compliance Debat waarbij de Private sector, Toezichthouders en Compliance deskundigen met elkaar in discussie gingen over o.a. de volgende stellingen:

  • Verscherping van Toezicht en Handhaving is Key wil Suriname mogelijke Black – of Greylisting voorkomen
  • De wijze waarop Financiele Dienstverleners de Compliance wet- en regelgeving naleven, sluit Financial Inclusion uit.

Geresumeerd kan worden dat de debaters het eens zijn dat in deze transitieperiode waar wij als natie doorheen gaan, samenwerken onderling en tussen de publieke en private stakeholders noodzakelijk is, en zeker geen luxe, om zo de aanwezige frustraties over de aanpak om de mogelijke  black- of greylisting van Suriname te weren. De aanwezige stakeholders uit private sector hebben tijdens het debat hun bereidheid getoond en hulp aangeboden, om samen de handen in elkaar te slaan met de publieke sector, teneinde black- of greylisting van ons land te voorkomen!

‘Compliance Readiness’ Financiering

Ook de Nationale Ontwikkelings Bank van Suriname NV (NOB) draagt bij in deze strijd tegen Witwassen, Terrorisme financiering en Corruptie proliferatie, en heeft het product ‘Compliance Readiness’ financiering geintroduceerd tijdens het Nationaal Compliance Debat. De kenmerken van het ‘Compliance Readiness’ financiering zijn:

  • Maximaal leenbedrag: USD 25.000 (tegenwaarde in SRD)
  • Rente SRD: 4% en USD/EURO: 3%
  • Eigen inbreng: 25%
  • Maximale looptijd: 3 jaar
  • Grace periode: maximaal 12 maanden
  • Minimale onderpand: 5%

De NOB erkent dat het Compliance Ready worden geld kost, maar de bedrijven hebben er grote voordelen aan de eisen en richtlijnen van desbetreffende wet- en regelgeving in hun bedrijfsvoeringen te implementeren. Zo kunnen de bedrijven/organisaties o.a. hoge boetes, imago schade en zelfs ook bedrijfssluiting en gevangenisstraffen voorkomen! De NOB  levert op deze manier ook haar bijdrage om black- of greylisting van Suriname te voorkomen!

De rol van TABTO Group NV m.b.t. Compliance Readiness anno 2023 in Suriname

TABTO Group NV, organisator van het jaarlijk Nationaal Compliance Congres, biedt in Suriname vanaf 2019 Compliance Services aan de Financiële en Niet-Financiële Dienstverleners om te kunnen voldoen aan de Compliance-eisen en richtlijnen m.b.t. de Anti-Money Laundering  (AML) & Countering Financing Terrorism (CFT),de Anti-Proliferation en de Anti-Corruption wet- en regelgeving. Onder onze klanten zijn banken, verzekeringsmaatschappijen, pensioenfondsen, cambio’s, geldovermakingskantoren, alsook makelaars, goudopkoop en –exportbedrijven, casino’s, accountants, advocaten, notarissen, handelaren in motorrijtuigen en toezichthouders.

Thank You, Grantangi, Bedankt:

Roy Baidjnath Panday, Rakesh Adhin, Jimmy Bousaid, Harm Groot Kormelink, Wendel Achthoven, Robin Ferrier, Nico Veerman, Ilana Goedschalk, Catherine Griffith, Sherida Mormon, Roy Jansen, Chandra Rampadarath, Sandy Cameron, Peter Diekman, Gino Campbell, David Zwarts, Romario Mamatoe, Jennifer Van Dijk -Silos Nailah van Dijk, Dimitri Lemmer, Anushka Sonai, Vincent Kenswi. Steven Debipersad, Nicole Deira, Chandra Algoe en Maisha Sanchesl.

BDO Suriname NV, Vereniging Surinaams Bedrijfsleven, OFFICS, Grant Thorton Dutch Caribbean, American Chamber of Commerce, Suriname Business Forum, Creative TechHub, Cliff San A Jong, Terzol Vastgoed NV, The Wineshop, Lunice Heuvel, Naushaad Gasieta, Nikita Mwakipesile, Glynis Williams, Nathaly Groenefelt, Xiomara Zarks en Fariel Soeleiman, Edward Lee, Caribbean Drive, Utopia Heritage en Communicatie Dienst Suriname.

In het bijzonder, alle deelnemers in de diverse Masterclasses en alle bedrijven die hebben geïnvesteerd in het upgraden van het personeel op het gebied van Compliance.

Een vrouw en 4 mannen, gekleed in nette kleding, staan van links naar rechts op een rij en lachen vooruit met gekruiste armen.