Nieuwe apps maken dat visueel en gehoor beperkten intens genieten van filmdag

Een groep jongeren en volwassenen met een visuele- of auditieve beperking zitten in theaterstoelen en genieten van de filmdag.

Tekst en beeld Sharon Singh | De Ware Tijd

PARAMARIBO — Gierende stemmen klonken door de zaal van theater Thalia donderdagmorgen tijdens de vertoning van de film ‘Captain Nova’. Vooral bij de fragmenten waar agenten in een ‘bevroren’ toestand in hilarische lichaamshoudingen stilstaan. Dan ligt de zaal in een deuk. Captain Nova is een sciencefictionfilm, waar geen kogels aan te pas komen, maar de voorkeur uitgaat naar een cold gun (de spieren raken voor enkele uren verlamd). De genodigden [van deze filmdag] zijn jongeren en volwassenen met een visuele- en auditieve beperking.

“We willen ze die echte belevenis van het kijken naar een film met familie of vrienden bieden.”

Djina Bergraaf, HB Media.

Filmdag met Earcatch & Subcatch

Deze filmdag is de eerste uit de ‘Movie time serie’, waarbij HB Media zowel jongeren als volwassenen interesseert om films te kijken die een positieve impact hebben op culturele – en maatschappelijke vraagstukken. Elke editie heeft een eigen doelgroep en deze keer is de focus op mensen met een gehoor- en visuele beperking. “We willen ze die echte belevenis van het kijken naar een film met familie of vrienden bieden. En dat kan nu via de app Earcatch voor mensen met een visuele beperking en Subcatch voor zij die een gehoor beperking hebben”, vertelt Djina Bergraaf van HB Media. Deze apps kunnen gedownload worden op een mobiele telefoon.

Bergraaf vertelt dat ze geïnspireerd is geraakt door de Nederlandse Fariel Soeleiman, die eerder dit jaar naar Suriname afreisde om de app ‘Earcatch’ met audiodescriptie voor films te promoten. Gelet op de reactie van de aanwezigen was ‘Captain Nova’ een enorm succes: Alleen lachende gezichten bij zowel jongeren als volwassenen.

Keuze

“De keuze viel op deze film omdat ze voor beide doelgroepen geschikt en Nederlandstalig is met Nederlandse ondertiteling.” De film spreekt jongeren aan door de jeugdige hoofdpersonages en speelt zich af in de toekomst, het jaar 2050 en waarbij de aarde is verworden tot een onleefbare woestijn. Gevechtspiloot Nova reist terug in de tijd, lang voordat zich een catastrofale milieuramp voordoet op de Noordpool. Zij moet één van de oliebazen, Simon Valk jr., zien te vinden en die vervolgens overtuigen zijn plannen te staken om daar olie en gas te ontginnen. Lukt het haar wel om de aarde te redden? Merkwaardig is dat het tijdreizen een bijwerking had: ze werd alsmaar jonger.

Genoten!’

Furgill Rollings is 17 jaar en volgt Voortgezet Speciaal Onderwijs. “Of ik genoten heb, ja hoor. Ik ben niet helemaal blind, ik zie een beetje. Daardoor kon ik de film ook beter volgen.” Hij vond het actiegedeelte leuk, waar de agenten een zoektocht opzetten om Nova te vinden. “Ik wil zelf ook in het politiekorps gaan later, dus daarom vind ik dat deel mooi”. De missie is mislukt. Het is Nova niet gelukt om Simon Valk jr. te overtuigen en ze keert terug naar haar thuisbasis.

“In de film besloot ze toch terug te komen om de aarde te redden. Ik heb enorm genoten van de film”, vertelt Sonja Lakisaran van het Blindencentrum Suriname. “Ik heb de film vanaf het begin tot het einde kunnen volgen via mijn Earcatch app. Het gaat over astronauten, robots en milieuaspecten. Deze film is vooral nu van toepassing met de global warming effecten.” Alle besluiten die de wereldleiders nu nemen heeft gevolgen voor de nakomelingen. “Ik hoop nog meer van dit soort films te mogen genieten.”.