Ko Haika Muziekschool heeft eigen gebouw

De ingang van een gebouw is versierd met ballonnen en gekleurde culturele doeken met drukke prints. Op het gebouw is een plakkaat waarop staat: Stichting Ko Haika.

Geschreven door Audry Wajwakana | De Ware Tijd

“Het is een droom die werkelijkheid is geworden. Nu kunnen we aan uitbreiding van ons lespakket werken”,

zegt een dolgelukkige Ricardo Mateda.

Aan de vele omzwervingen van de Ko Haika Muziekschool in het dorp Jaw Jaw te Boven-Suriname is een eind gekomen. Het instituut heeft op 15 april zijn intrek genomen in een eigen gebouw.

De oprichter en muziekleraar hoopt dat de school daarmee een boost krijgt, zoals hij twaalf jaar geleden voor ogen had. De muziekschool is midden in het dorp gebouwd en heeft behalve een muzieklokaal een kantoorruimte en toilet. De opening vond zaterdag plaats in bijzijn van Lunice Heuvel, projectcoördinator van Staatsolie Foundation en Community Development.

Het begin van Ko Haika

In 2011, na zijn studie in muziek op het Instituut voor de Opleiding van Leraren, begon hij in zijn geboortedorp Jaw Jaw met  het verzorgen van muzieklessen. Het jaar daarop volgde de uitbreiding naar andere dorpen. Leerlingen van de omliggende dorpen kwamen naar Jaw Jaw om muzieklessen te volgen.

“De jeugd van het binnenland van Suriname heeft een probleem als het gaat om muziekeducatie.”

Ricardo Mateda

Aangezien er geen geschikte locatie was om de lessen te verzorgen, werden die in het begin in de krutu-oso (vergaderzaal) van het dorp gehouden. Later gebeurde dat ook in de kerk, de peuterschool en zelfs in de openlucht. “We hebben het niet makkelijk gehad, want er waren zoveel stagnaties en tegenwerkingen”, zegt Mateda.

Vanwege zijn positieve kijk op zaken en oplossingsgericht werken, diende hij in juli vorig jaar een project in bij de Staatsolie Foundation en Community Development om het huisvestingsprobleem van de school voor eens en altijd op te lossen. “We hadden zelf ook al gespaard en ik was bereid om een stuk van mijn woonerf aan stichting Ko Haika af te staan”, vertelt Mateda.

Lesprogramma

De muziekschool valt onder stichting Ko Haika, die in april 2010 werd opgericht door Mateda. Het doel is stimuleren en bevorderen van het muziekonderwijs door middel van muziekkennis en de diversiteit van muziekstijlen binnen de Surinaamse gemeenschap en in het bijzonder de bewoners in het Boven-Surinamegebied. “De jeugd van het binnenland van Suriname heeft een probleem als het gaat om muziekeducatie. Er zijn geen organisaties of muziekscholen die jongeren de kans bieden om zich in de toonkunst te ontwikkelen of naar grotere hoogten te brengen”, zegt Mateda.

De school, die nu twaalf leerlingen telt, is de eerste en enige in het Boven-Surinamegebied. Er worden standaard lessen in muziektheorie en blokfluit verzorgd  en daarnaast koorzang en seketi muziek (traditionele muziekstijl van de Saramacaners).

Kunst en cultuur

Stichting Ko Haika is van plan om middels projecten steun te zoeken om de jeugd van Jaw Jaw en de omliggende dorpen lessen te laten volgen op het gebied van kunst en cultuur. Mateda wil ook gastdocenten uit Paramaribo laten komen om andere muziekvakken te verzorgen. Vorig jaar organiseerde de school een muzikale tour in het district Brokopondo voor eventuele uitwisselingsprojecten.

De stichting werkt samen met de Nationale Volksmuziekschool Suriname. Mateda: “Nu moeten wij nog de middelen vrij krijgen, zodat vak muziekdocenten ook lessen in andere instrumenten verzorgen. We hebben ook jongeren die interesse hebben in drummen, keyboard of gitaar spelen. We hebben nu een eigen ruimte waar we die instrumenten kunnen bergen.”

Meer informatie over Ko Haika

Ko Haika Muziekschool op tournee in Brokopondo
Korte berichten: muziekschool Ko Haika, Sukrupatu Saramacca, Fernandes Bottling
Nationale Volksmuziekschool en Stichting Ko Haika Muziekschool werken samen aan kerstvoorstelling